Pekári a cukrári 

Novinky

Tlač - + Poslať priateľovi

Veľkonočná paska







Prípravy na jeden z najväčších sviatkov roka, Veľkú noc, sú v plnom prúde. Určite aj vo Vašej pekárni sa vypekajú samé dobroty a krásne to tam rozvoniava blížiacimi sa sviatkami. Ako vieme každý kraj má svoje veľkonočné špeciality. Tentoraz Vám prinášame inšpiráciu z východného Slovenska v podobe receptúry na obradový koláč – pasku. Tento obradový koláč sa zvykne v našich domácnostiach piecť dodnes. Na východnom Slovensku je nazývaný paska, inde aj mazanec. Okrúhly tvar pasky symbolizuje slnko a nový život.

 

  

RECEPTÚRA
Cesto  
Suroviny Hmotnosť v kg Dávka v % na množstvo múky
Múka T 512  4,000  100%
Mliečne žemličky - zmes  0,800  20%
Droždie Vivo  0,280  7%
Milla Creme - margarín na krémy  0,400  10%
Cukor  0,200  5%
Soľ  0,020  0,5%
Voda  1,800  45%
Celkom  7,500 kg  

 

POSTUP VÝROBY
Miesenie: 4 minúty pomaly + 6 minút rýchlo
Teplota cesta: 27 - 28°C
Zrenie cesta: 15 - 20 minút
Delenie: 0,12 kg / kus
Odpočívanie: 10 minút
Tvarovanie: do formičky pletenec alebo žemlička + ozdobiť cestom alebo narezať
Kysnutie: 80 - 90 min. / 32°C / 80% vlhkosť
Pečenie: 190 - 180°C / 13 - 15 minút

 

Technologický postup:

Zmiešame všetky suroviny a vymiesime stredne tuhé cesto. Nadelíme na požadované presy a necháme odležať  15 – 20 minút. Jednotlivé presy rozváľame a delíme na deličke. Necháme odpočinúť 10 minút a tvarujeme. Môžeme zvoliť tvar pletenky alebo gule ktoré dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Výrobok vložíme do olejom vymazanej formy a necháme kysnúť. Pred pečením výrobok potrieme vajíčkom. Ak sme pasku nezdobili, môžeme ju pred pečením nakrojiť tvarom krížika. Výrobky pečieme  13 – 15 minút pri teplote 190 – 180°C.

 


Dátum: 28.03.2013

« späť na zoznam článkov