Domov > Domácnosti  >  Recepty  >  Slané 
Domácnosti 

Slané

Tlač - + Poslať priateľovi

Kapustové šatôčky

 

POTREBUJEME: 
 

Na cesto:

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 600 g hladkej múky 
  • 150 ml oleja 
  • 3 žĺtky 
  • 250 – 270 ml vlažného mlieka 
  • 1 kávovú lyžičku soli 
  • 1 žĺtok (na potretie)

 

Na plnku:

  • 1 balenie kyslej kapusty
  • 150 g anglickej slaniny 
  • cesnak  
  • provensálske korenie

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Medzitým podusíme nakrájanú anglickú slaninu s kapustou a ochutíme provensálskym korením a cesnakom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm a vykrojíme z neho štvorčeky (veľkosť podľa vlastného uváženia). Vzniknuté štvorčeky naplníme pripravenou plnkou a uzavrieme tak, že k sebe spojíme na stred vždy protiľahlé cípy štvorca. Potom šatôčky poukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte 40 minút vykysnúť. Pečieme 15 minút pri teplote 160 - 180 °C. 


Škvarkové placky

 

POTREBUJEME:

 

  • ½ kocky droždia VIVO 42 g
  • 300 g polohrubej múky 
  • 250 g mletých škvariek 
  • 250 g varených zemiakov 
  • 2 kávové lyžičky soli 
  • 200 ml mlieka 
  • vajíčko, cesnak (na potretie) 
  • tuk na plech

 

 

POSTUP: 
 
Všetky ingrediencie na prípravu cesta vymiešame na hladkú nelepivú hmotu. Pridáme škvarky a jemne nastrúhané zemiaky. Vznikne nám tuhšie cesto, ktoré necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrojíme z neho kolieska, ktoré poukladáme na tukom vymazaný plech a potrieme rozšľahaným žĺtkom a cesnakom. 
Pečieme 15 – 20 minút pri teplote 160 - 180 °C. 


Vidiecky chlieb

 

POTREBUJEME: 
 

Na cesto:

  • 2 kocky droždia VIVO 42 g
  • 100 g ražnej múky 
  • 400 g pšeničnej múky 
  • 810 g kvasu 
  • 360 ml vody 
  • 2 kávové lyžičky soli (15 g)

 

Na kvas:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml vody 
  • 1 kocku droždia VIVO 42 g 
  • 1 kávovú lyžičku soli (5 g)

POSTUP: 
 

Pri výrobe vidieckeho chleba si najprv zhotovíme kvások. Zmiešame múku, vodu, soľ a droždie a takto pripravený kvások necháme zrieť 15 hodín pri teplote 5 °C. Teplota kvásku by mala byť asi 25°C. Po 15 hodinách zmiešame vopred pripravený a vyzretý kvások s ostatnými surovinami a vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple asi 40 minút odpočinúť. Potom rozdelíme cesto na kusy o hmotnosti cca 500 g a vytvarujeme z nich bochníky, ktoré dáme do ošatky alebo na vymastený plech. Takto pripravený chlieb necháme v teple kysnúť ešte asi 1 hodinu. Akonáhle je chlieb nakysnutý, podľa vlastnej fantázie ho na povrchu narežeme nožom, potom potrieme vodou a pečieme. Pečenie by malo prebiehať v pare pri teplote 220°C po dobu 30 – 35 minút. Proces pečenia v pare môžeme v domácich podmienkach nahradiť tak, že do rúry umiestnime pod plech s pečivom ešte ďalší plech naplnený vodou. 


Tofu slimáci

(cca 20 kusov) 
 
POTREBUJEME: 
 

Na cesto:

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 600 g hladkej múky 
  • 120 g masla 
  • 270 ml vlažného mlieka 
  • 1 kávovú lyžičku soli 
  • 1 žĺtok (na potretie)

Na náplň:

  • 200 g údeného syra tofu
  • 80 g masla 
  • 2 zväzky zelenej cibuľky 
  • 1 strúhanú mrkvu 
  • semienka tekvicové, sezamové, slnečnicové (podľa vlastného výberu) 
  • cesnak, soľ

POSTUP: 
 

Do misy vsypeme múku, premiešame so soľou, prilejeme vlažné mlieko, pridáme zmäknutý tuk a rozdrobíme kocku droždia. Starostlivo premiešame a vypracujeme polotuhé nelepivé cesto, ktoré a necháme asi 35 minút kysnúť pri izbovej teplote.  
Cesto rozdelíme na tri diely a každý rozváľame na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Potom potrieme náplňou a zabalíme ako roládu, ktorú nakrájame na plátky o hrúbke 1 cm. Vzniknú nám slimáky, ktoré poukladáme naležato na plech s papierom na pečenie, potrieme žĺtkom rozšľahaným s lyžicou vody, posypeme semienkami a necháme ešte 20 minút vykysnúť.  
Pečieme 15 minút pri teplote 180°C.  
Náplň: na masle krátko osmažíme nahrubo strúhanú mrkvu, prisypeme krájanú cibuľku a strúhaný tofu syr, ochutíme cesnakom, semienkami a jemne osolíme. 


Šunková pizza

(dávka na 6 kusov o priemere 30 cm) 
 

POTREBUJEME: 
 
Na cesto:

  • ½ kocky droždia VIVO 42 g
  • 500 g hladkej múky 
  • 250 ml vlažnej vody 
  • 1 kávovú lyžičku kryštálového cukru  
  • ½ kávovej lyžičky soli 
  • 20 ml oleja 
  • oregano, tymian (Pridaním tymianu a oregana priamo do cesta získame jeho výraznejšiu chuť.)

Na zmes:

  • cibuľu, pór, zelenú papriku, anglickú slaninu, šunku, šampiňóny

Ostatné:

  • paradajkový pretlak, cesnak, olivy, údený syr.

POSTUP:
 

Všetky ingrediencie na prípravu cesta vymiešame na hladkú nelepivú hmotu, ktorú prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Hotové cesto rozdelíme na 6 bochníkov, vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vytiahneme na kruh s priemerom cca 30 cm. Potom necháme 15 minúť kysnúť. Medzitým na panvici podusíme nakrájanú zmes anglickej slaniny, šunky, cibule, póru, papriky a šampiňónov. Môžeme ich dochutiť čiernym korením, vegetou alebo iným korením. Po 15 minútach premiestnime cesto do formy na pizzu a prepichneme na viacerých miestach vidličkou, aby sa zachovala tenká vrstva cesta a cesto sa pri pečení nenadvihovalo. Potom potrieme paradajkovým pretlakom, lisovaným cesnakom a dopredu pripravenou podusenou zmesou. Pečieme 10 - 15 minút pri teplote 180 °C . Údený syr a olivy doporučujeme pridať 5 minút pred koncom doby pečenia. 


Drožďová polievka s pórom

(dávka na 6 porcií) 
 

POTREBUJEME:

 

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 1 pór 
  • 1 menšiu cibuľu 
  • 1 a 1/2 litra zeleninového bujónu 
  • 1 lyžicu masla 
  • 1 lyžicu hladkej múky 
  • soľ 
  • čierne korenie

 

POSTUP: 
 

Na masle speníme cibuľu, pridáme droždie, osmažíme do zlatista a zalejeme bujónom.  
Zahustíme svetlou zápražkou z masla a múky a prevaríme asi 15 minút.  
Pór nakrájame a pridáme do variacej sa polievky.  
Dochutíme soľou a čiernym korením a podávame s osmaženým chlebíkom nakrájaným do tvaru malých trojuholníkov. 


Langoše s nivou

(dávka cca na 20 kusov) 
 
POTREBUJEME: 
 

Na cesto:

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 1 kg hladkej múky 
  • 500 ml vlažnej vody 
  • 1 lyžičku soli 
  • masť na vyprážanie

 

Na náplň:

  • 200 g pikantného syra (Niva, Romadúr)
  • 100 ml mlieka 
  • cesnak, pažítka

 

POSTUP: 
 

Do misy vsypeme múku, osolíme a premiešame, prilejeme vlažnú vodu, rozdrobíme kocku droždia a starostlivo vypracujeme hladké polotuhé cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť asi 50 minút. 
Lyžicou vykrojíme kúsky cesta, na pomúčenej doske ho zaguľatíme, prikryjeme a znovu necháme asi 10 minút kysnúť.  
Kúsky cesta vytiahneme od stredu, okraje necháme silnejšie a placky ihneď vkladáme do horúcej masti tak, aby plávali. Vyprážame po oboch stranách, ihneď potrieme zmesou, posypeme pažítkou a podávame horúce. 
Príprava zmesi: strúhaný syr s cesnakom rozmiešame s horúcim mliekom a prisypeme krájanú pažítku.