Smažené srdiečka
POTREBUJEME:
POSTUP:
Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm. Formičkou v tvare srdiečka vykrojíme z cesta jednotlivé kúsky, ktoré necháme 40 minút vykysnúť. Potom smažíme po oboch stranách na vyhriatom oleji. Hotové srdiečka ozdobíme džemom, šľahačkou, a pod. |
Slávnostný koláč
POTREBUJEME: Na cesto:
Na náplň:
POSTUP: Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozdelíme tak, že väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej ploche na placku (veľkosť podľa vlastného uváženia) a menšiu časť použijeme na okraj alebo na ďalšie zdobenie koláča podľa vlastnej fantázie. |
Závin s jablkami a mrkvou
POTREBUJEME: Na cesto: Na plnku:
POSTUP: Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. |
Buchtičky
(20ks buchtičiek) - 5 porcií
POTREBUJEME:
POSTUP: Asi 1/3 oboch druhov múky presypeme do misy a urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme kocku droždia VIVO. Zalejeme malou časťou mlieka teploty cca 30°C. Pridáme trochu cukru a vyšľaháme na riedky kvások, ktorý posypeme malým množstvom múky. Necháme v teple kysnúť asi 20 minút. Medzitým zmiešame kryštálový cukor a vanilkový cukor, soľ, žĺtky a ohrejeme na teplotu 30°C. Pridáme ku kvásku a spolu s tukom, citrónovou kôrou a zvyškom múky vypracujeme na hladké, nelepivé cesto. Pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme v teplom prostredí kysnúť. Hotové cesto rozdelíme na 20 dielov, naplníme tvarohom, makom alebo lekvárom a buchty spojíme. Poukladáme na pekáč a vždy potrieme tukom. Necháme ešte chvíľu v teple odležať. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C. Pokiaľ pripravujeme dukátové buchtičky, rozdelíme cesto na malé kúsky, premažeme ich maslom a vložíme do pekáča. Pečieme rovnakým spôsobom ako buchty. |
Vianočná štóla
(dávka na 2 štóly)
POSTUP: Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva diely a vytvarujeme do podoby štóly, ktorú necháme ešte 40 minút vykysnúť. Obidve štóly potom pečieme asi 5 minút na jednom plechu pri teplote 180 °C, ďalších 10 minút potom pri teplote 160 °C. Upečené štóly potrieme olejom a posypeme práškovým cukrom, ktorý na nich necháme zaschnúť. |
Trojfarebné pletenky
(dávka na 2 pletenky)
Na cesto:
Na 3 náplne:
POSTUP: Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm a rozdelíme na tri rovnako veľké pláty. Každý plát naplníme jednou z náplní a zabalíme tak, aby nám vznikli dlhé pramienky. Pramienky potom zapletieme klasickým spôsobom na dve pletenky na celú dĺžku plechu a necháme 40 minút vykysnúť. Obidve pletenky pečieme 15 – 20 minút na jednom plechu pri teplote 180 °C.
|
Ovocné kysnuté knedlíky
(dávka cca 16 kusov)
POTREBUJEME:
POSTUP: Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnomerné kúsky a plníme ovocím, lekvárom alebo džemom. Uzavreté knedlíky necháme 30 minút kysnúť a potom ich varíme na pare asi 20 minút. Ovocné knedlíky podávame teplé, posypané tvarohom, práškovým cukrom a poliate rozpusteným maslom. |
Moravské koláčiky
(dávka na 2 plechy)
POSTUP: Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm. Pomocou hrnčeka vykrojíme kolieska, poukladáme ich na vymazaný plech a necháme 40 minút vykysnúť. Potom si potrieme koláče lekvárovou, makovou, orechovou, alebo tvarohovou plnkou, a posypeme drobenkou. V predhriatej rúre pečieme 12 – 15 minút pri teplote 180°C. |
Sladké cereálne sušienky
POTREBUJEME:
POSTUP: Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm. Pomocou vykrajovacích formičiek a vlastnej fantázie vytvoríme rôzne tvary sušienok, ktoré poukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie. Sušienky potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte 40 minút vykysnúť. Pečieme v predhriatej rúre 10 minút pri teplote 170 °C.
|