Domov > Domácnosti  >  Recepty  >  Sladké 
Domácnosti 

Sladké

Tlač - + Poslať priateľovi

Smažené srdiečka

 

POTREBUJEME:

 

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g,
  • 600 g hladkej múky,
  • 100 g kryštálového cukru,
  • 300 ml mlieka,
  • 3 žĺtky,
  • 100 ml oleja,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 1 kávovú lyžičku soli,
  • 2 kávové lyžičky rumu

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm. Formičkou v tvare srdiečka vykrojíme z cesta jednotlivé kúsky, ktoré necháme 40 minút vykysnúť. Potom smažíme po oboch stranách na vyhriatom oleji. Hotové srdiečka ozdobíme džemom, šľahačkou, a pod. 

 


Slávnostný koláč

 

POTREBUJEME: 
 

Na cesto:

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g,
  • 1 000 g hladkej múky,  
  • 400 ml vody,  
  • 150 g kryštálového cukru,  
  • 150 g masla,  
  • 150 g sušeného mlieka,  
  • 3 vajíčka,  
  • 2 kávové lyžičky soli (12 g),  
  • 1 vajíčko (na potretie).

Na náplň:

  • tvaroh a hrozienka, mletý mak, strúhané jablká.

 

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozdelíme tak, že väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej ploche na placku (veľkosť podľa vlastného uváženia) a menšiu časť použijeme na okraj alebo na ďalšie zdobenie koláča podľa vlastnej fantázie. 
Rozváľané cesto potrieme náplňami podľa chuti a vlastného uváženia, dozdobíme cestom (pletené okraje) a môžeme na povrchu posypať drobenkou (zmes múky, cukru a masla zmiešaná v pomere 2:1:1). 
Takto nazdobený koláč necháme ešte 20 minút kysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 18 – 20 minút pri teplote 180 – 200 °C. 

 


Závin s jablkami a mrkvou

 

POTREBUJEME: 
 

Na cesto:

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g,
  • 400 g špaldovej múky,
  • 200 g hladkej múky,
  • 150 ml sezamového oleja,
  • 270 ml ovseného, popr. sójového mlieka,
  • 1 kávovou lyžičku morskej soli,
  • 3 žĺtky,
  • ľanové a sezamové semienka (podľa chuti).

Na plnku:

  • najemno nastrúhané jablká a mrkvu,
  • hrozienka na dosladenie (popr. med, slad alebo trstinový cukor).

 

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. 
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 0,5 cm. Potom potrieme plnkou a stočíme do závinu. 
Pečieme 10 minút pri teplote 170 °C a 10 – 15 minút pri teplote 160 °C. Po upečení potrieme závin olejom. 

 


Buchtičky

(20ks buchtičiek) - 5 porcií 
 

POTREBUJEME:

 

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g,
  • 400 g hladkej múky,  
  • 200 g polohrubej múky,  
  • 100 g kryštálového cukru,  
  • 250 ml mlieka,  
  • 3 žĺtky,  
  • 60 g margarínu (maslo, olej),  
  • 1 vanilkový cukor,  
  • citrónová kôra,  
  • rôzne náplne (tvaroh, mak, lekvár).

 

POSTUP: 
 

Asi 1/3 oboch druhov múky presypeme do misy a urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme kocku droždia VIVO. Zalejeme malou časťou mlieka teploty cca 30°C. Pridáme trochu cukru a vyšľaháme na riedky kvások, ktorý posypeme malým množstvom múky. Necháme v teple kysnúť asi 20 minút. Medzitým zmiešame kryštálový cukor a vanilkový cukor, soľ, žĺtky a ohrejeme na teplotu 30°C. Pridáme ku kvásku a spolu s tukom, citrónovou kôrou a zvyškom múky vypracujeme na hladké, nelepivé cesto. Pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme v teplom prostredí kysnúť. Hotové cesto rozdelíme na 20 dielov, naplníme tvarohom, makom alebo lekvárom a buchty spojíme. Poukladáme na pekáč a vždy potrieme tukom. Necháme ešte chvíľu v teple odležať. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C. Pokiaľ pripravujeme dukátové buchtičky, rozdelíme cesto na malé kúsky, premažeme ich maslom a vložíme do pekáča. Pečieme rovnakým spôsobom ako buchty.

 

 

Vianočná štóla

(dávka na 2 štóly) 
 
POTREBUJEME:

 

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 350 g polohrubej múky 
  • 350 g špaldovej múky 
  • 140 g kryštálového cukru  
  • 350 ml vlažného mlieka 
  • 150 g masla 
  • 5 žĺtkov 
  • 1 kávovú lyžičku soli 
  • 80 g hrozienok 
  • pomleté orechy, sezamové a ľanové semiačka (podľa potreby)

 

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva diely a vytvarujeme do podoby štóly, ktorú necháme ešte 40 minút vykysnúť. Obidve štóly potom pečieme asi 5 minút na jednom plechu pri teplote 180 °C, ďalších 10 minút potom pri teplote 160 °C. Upečené štóly potrieme olejom a posypeme práškovým cukrom, ktorý na nich necháme zaschnúť. 

 


Trojfarebné pletenky

(dávka na 2 pletenky)

 

POTREBUJEME: 
 

Na cesto:

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 600 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 4 žĺtky
  • 80 g tuku

Na 3 náplne:

  • tvaroh a hrozienka, mletý mak, strúhané jablká1 kocku droždia VIVO 42 g,

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm a rozdelíme na tri rovnako veľké pláty. Každý plát naplníme jednou z náplní a zabalíme tak, aby nám vznikli dlhé pramienky. Pramienky potom zapletieme klasickým spôsobom na dve pletenky na celú dĺžku plechu a necháme 40 minút vykysnúť. Obidve pletenky pečieme 15 – 20 minút na jednom plechu pri teplote 180 °C. 

 


Ovocné kysnuté knedlíky

(dávka cca 16 kusov) 
 

POTREBUJEME:

 

  • ½ kocky droždia VIVO 42 g
  • 150 g hrubej múky 
  • 400 g polohrubej múky 
  • 300 ml vlažného mlieka 
  • 2 žĺtky 
  • 1 lyžicu kryštálového cukru  
  • 1 kávovú lyžičku soli (7 g)

 

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnomerné kúsky a plníme ovocím, lekvárom alebo džemom. Uzavreté knedlíky necháme 30 minút kysnúť a potom ich varíme na pare asi 20 minút. Ovocné knedlíky podávame teplé, posypané tvarohom, práškovým cukrom a poliate rozpusteným maslom. 

 


Moravské koláčiky

(dávka na 2 plechy) 
 
POTREBUJEME:

 

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 600 g hladkej múky 
  • 100 g kryštálového cukru  
  • 120 g masla 
  • 250 ml vlažného mlieka 
  • 2 žĺtky 
  • citrónovú kôru 
  • 1 kávovú lyžičku soli (7 g)

 

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm. Pomocou hrnčeka vykrojíme kolieska, poukladáme ich na vymazaný plech a necháme 40 minút vykysnúť. Potom si potrieme koláče lekvárovou, makovou, orechovou, alebo tvarohovou plnkou, a posypeme drobenkou. V predhriatej rúre pečieme 12 – 15 minút pri teplote 180°C. 

 


Sladké cereálne sušienky

POTREBUJEME: 
 

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 300 g špaldovej múky
  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného ovseného mlieka
  • 3 žĺtky
  • 70 g práškového cukru
  • 1 kávovú lyžičku soli (7 g)
  • sekané orechy, sezamové a ľanové semienka (podľa chuti)
  • 1 strúhané jablko
  • 1 žĺtok (na potretie)
 

POSTUP: 
 

Všetky ingrediencie vymiešame na hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme a v teple necháme 20 minút odpočinúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku 1 cm. Pomocou vykrajovacích formičiek a vlastnej fantázie vytvoríme rôzne tvary sušienok, ktoré poukladáme na plech vystlaným papierom na pečenie. Sušienky potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte 40 minút vykysnúť. Pečieme v predhriatej rúre 10 minút pri teplote 170 °C.