Domov > Domácnosti  >  Recepty  >  Prílohy 
Domácnosti 

Prílohy

Tlač - + Poslať priateľovi

Drožďové knedlíčky do polievky

 

POTREBUJEME:

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 50 g masla  
  • 1 cibuľu 
  • 5 lyžíc hrubej múky  
  • 2 lyžice strúhanky  
  • 1 vajíčko 
  • 1 l slepačieho alebo hovädzieho vývaru  
  • posekanú petržlenovú vňať, soľ, majoránku

 

POSTUP: 
 

Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme v panvici na masle a dusíme na miernom ohni. Pridáme rozdrobené droždie, ktoré za stáleho miešania rozpustíme a odstavíme. K vychladnutej zmesi pridáme vajíčko, múku, strúhanku, korenie a zo všetkého vymiešame cesto. Polievkovou lyžicou vykrajujeme knedličky do vriaceho vývaru a varíme 4 - 5 minút. Pred podávaním pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. 


Žemľové knedlíky

 

(dávka asi na 40 plátkov) 
 
POTREBUJEME:

  • 1 kocku droždia VIVO 42 g
  • 800 g hrubej múky 
  • 400 - 450 ml vlažného mlieka 
  • 2 kávové lyžičky soli 
  • 1 žĺtok 
  • 3 rožky

 

 

 

POSTUP: 
 

Do misy vsypeme múku, osolíme, prilejeme vlažné mlieko, žĺtok a rozdrobíme droždie. Dobre premiešame a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme 20 minút vykysnúť. Prisypeme kocky tvrdších rožkov, znovu premiešame a necháme 15 minút vykysnúť. Cesto rozdelíme na 2 - 3 diely, z ktorých vyváľame polodlhé šišky, a necháme opäť 15 minút kysnúť. Vykysnuté knedlíky vložíme do vriacej vody a varíme asi 16 - 20 minút podľa veľkosti (po 8-10 minútach otočíme) a po vybratí prepicháme. Uvarené knedlíky krájame na tenké plátky. Podávame ako prílohu k duseným alebo pečeným mäsám s najrôznejšími omáčkami.