Domov > Domácnosti  >  Recepty  >  Francúzske 
Domácnosti 

Francúzske

Tlač - + Poslať priateľovi

Crepes (francúzske palacinky)

Ingrediencie:  
½ kocky droždia FALA, 500 g hladkej múky, 335 ml mlieka, 100 g masla, 100 g kryštálového cukru, 4 vajíčka, maslo na pečenie, štipka soli, vanilková aróma. 
 

Príprava a zdobenie:  
30 minút

Kysnutie:  
20 minút

Pečenie:  
30 minút 
 

 

Postup:

  1. Do teplého mlieka dáme maslo a po rozpustení vsypeme cukor a droždie, necháme vykysnúť. Prilejeme vajíčka a arómu, prešľaháme a vsypeme múku, osolíme a znovu prešľaháme na hladké cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť asi 20 minút pri izbovej teplote.
  2. Cesto vlejeme na horúcu panvicu vymastenú maslom a pečieme z obidvoch strán.
  3. Palacinky potrieme na tanieri marmeládou, preložíme ich a ozdobíme ovocím, šľahačkou a čokoládou.  
    Zaujímavé sú s pudingom alebo slanými náplňami.

Tip šéfkuchára:  
Francúzske palacinky sa podávajú s cukrom, marmeládou, gaštanovým krémom, citrónovou šťavou, poloslaným maslom, zmrzlinou. 


Croissant - čokoládový chlebíček

Ingrediencie:  
1 kocka droždia FALA, 670 g hladkej múky, 100 ml mlieka, 170 ml vody, 300 g masla, 2 vajíčka, 65 g kryštálového cukru, 100 g sekaných mandlí, čokoláda na varenie, štipka soli
 
Príprava:  
25 minút  
Kysnutie:  
100 minút  
Pečenie:  
12 - 18 minút 
 
 
Postup:

  1. Múku preosejeme, osolíme, pridáme cukor, droždie, 1 vajíčko, vlažné mlieko a vodu. Hmotu vypracujeme na polotuhé cesto, vyvaľkáme na obdĺžnik 40 x 20 cm, pokladieme naň plátky masla, uzavrieme do cesta, znovu rozvaľkáme tak, aby nám maslo nepretrhlo cesto a znovu zložíme na menší tvar. Necháme prikryté 10 minút kysnúť. Rozvaľkanie, prekladanie a kysnutie cesta opakujeme trikrát.
  2. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi ½ hodiny, pokiaľ nezdvojnásobí svoju veľkosť.
  3. Rozvaľkáme cesto na obdĺžnik 30 x 60 cm a rozkrájame ho na trojuholníčky. Zvinieme ho od základne ku špičke do tvaru croissantu. Na čokoládové chlebíčky z cesta vykrajujeme obdĺžniky, naplníme ich čokoládou a dlhšie konce preložíme do stredu tak, aby sa prekrývali.
  4. Croissanty alebo chlebíčky položíme na pomastený a múkou vysypaný plech ďalej od seba, spojom dole. Necháme ešte najmenej hodinku kysnúť pri izbovej teplote, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme plátkami mandlí a pečieme dozlata v rozpálenej rúre asi 12 - 18 minút pri teplote 180 °C.

Tip šéfkuchára: 
 
Croissanty môžeme pred pečením podľa chuti naplniť kúskami horúcej čokolády, studeným pudingom alebo ovocnou marmeládou. 


Brioška

Ingrediencie:  
½ kocky droždia FALA, 420 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 70 g práškového cukru, 2 vajíčka, štipka soli 
 

Príprava:  
15 minút

Kysnutie:  
80 minút

Pečenie:  
40 minút 
 

 

Postup:

  1. Múku preosejeme, osolíme, pridáme cukor, droždie, 1 vajíčko a vlažné mlieko. Hmotu vypracujeme na polotuhé cesto, vyvaľkáme na obdĺžnik a poukladáme naň plátky masla. Preložením obdĺžnika maslo uzavrieme do cesta a rozvaľkáme ho tak, aby maslo nepotrhalo cesto. Znovu zložíme na menší tvar. Rozvaľkanie a prekladanie cesta opakujeme podľa tradície 10x, kým sa prestane lepiť.
  2. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Formu na briošku s priemerom 15 cm vymastíme maslom a vtlačíme do nej vykysnuté cesto. Znovu necháme kysnúť asi 20 minút a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  4. Pečieme 5 minút v rúre rozohriatej na 150 °C. Potom zvýšime teplotu na 200 °C a pečieme asi 40 minút dozlata.

Tip šéfkuchára:  
Hotovú briošku krájame na plátky a podávame s maslom a džemom. 


Pain complet (celozrnný francúzsky chlieb)

Ingrediencie:  
1 kocka droždia FALA, 840 g celozrnnej múky, 85 g otrúb, 600 ml vody, 1 lyžička soli 
 

Príprava:  
15 minút

Kysnutie:  
90 minút

Pečenie:  
40 minút 
 

 

 

 

Postup:

  1. Múku zmiešame s otrubami a soľou, prilejeme vlažnú vodu a rozdrobíme droždie. Necháme 5 minút vzísť kvások a dobre vymiešame polotuhé cesto. Prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote, kým sa zdvojnásobí objem (asi 45 minút).
  2. Z cesta vypracujeme bochníček alebo valček, navlhčíme ho vodou a na plechu poprášime múkou. Necháme pol hodiny nakysnúť a nožom ho nakrojíme v strede alebo po celej dĺžke a ešte 15 minút necháme kysnúť.
  3. Rúru predhrejeme na 250 °C a pečieme. Asi po 10 minútach znížime teplotu na 200 °C a dopečieme (bochník celkom asi 40 minút, valček asi 15 minút).

Tip šéfkuchára:  
K tomuto zdravému celozrnnému chlebu sa hodí dobre vyzretý francúzsky syr a pohárik bieleho vína. Ideálne na pohostenie priateľov vo vidieckom štýle.

 


Alsaská bábovka (Kugelhopf)

Ingrediencie:  
½ kocky droždia FALA, 400 g polohrubej múky, 100 ml mlieka, 100 ml vody, 100 g masla, 40 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 50 g sekaných mandlí, 50 g hrozienok, 2 lyžice čerešňovice, štipka soli 
 

Príprava:  
10 minút

Kysnutie:  
70 minút

Pečenie:  
40 minút 
 

Postup:

  1. Formu na bábovku potrieme maslom, vsypeme plátky mandlí a potom múku. Sparené hrozienka namočíme do čerešňovice.
  2. Droždie rozmiešame s cukrom, vlažnou vodou a necháme 10 minút nakysnúť. Preosejeme múku, osolíme, vlejeme vajíčko, rozpustené maslo a mlieko, kvások a vymiešame vláčne cesto. Pridáme hrozienka a mandle a vlejeme do pripravenej formy, kde necháme kysnúť asi hodinu.
  3. Pečieme dozlata v predhriatej rúre asi 40 minút pri teplote 160 °C. Upečenú bábovku vyberieme z rúry a po 5 minútach opatrne vyklopíme a necháme vychladnúť.

Tip šéfkuchára:  
Alsaskú bábovku môžeme obohatiť tým, že do cesta pridáme tiež kúsky kandizovaného ovocia a sekané mandle. 


Čokoládový dezert s hruškami

 
Ingrediencie:  
½ kocky droždia FALA, 75 g polohrubej múky, 1 dl kefíru, 100 g masla, 75 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 2 lyžice kakaa, 3 hrušky, ½ lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru 
 

Príprava a zdobenie:  
20 minút

Kysnutie:  
40 minút

Pečenie:  
30 minút 
 

Postup:

  1. Malú tortovú formu vymastíme maslom a na dno poukladáme plátky z polovice olúpaných hrušiek.
  2. Premiešame droždie s cukrom a kefírom, prilejeme zvyšok vlažného masla, strúhaný lúpaný zázvor, vajíčka a všetko vymiešame. Pridáme preosiatu múku s kakaom a ľahko zamiešame. Toto liate tučné cesto necháme na teplom mieste prikryté utierkou vykysnúť asi 20 minút.
  3. Cesto nalejeme na hrušky, poukladáme naň ostatné hrušky a necháme opäť na teplom mieste vykysnúť asi 20 minút.
  4. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C asi 30 minút a necháme v otvorenej rúre chladnúť. Vyklopíme a hotový dezert ozdobíme plátkami zvyšných hrušiek a pocukrujeme.

Tip šéfkuchára:  
Pre milovníkov sladších chutí doplníme na tanieriku porciu koláča kopčekom šľahačky a môžeme tiež preliať ovocným topingom. 


Jablčný koláč so smotanovou polevou

Ingrediencie:  
Cesto: ½ kocky droždia FALA, 350 g hladkej múky, 170 ml mlieka, 75 g masla, 50 g kryštálového cukru, štipka soli  
Náplň: 750 g jabĺk, šťava z jedného citróna, 2 vajíčka, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 200 ml smotany na šľahanie, 2 lyžice vanilkového pudingu 
 

Príprava a zdobenie:  
20 minút

Kysnutie:  
45 minút

Pečenie:  
35 minút 
 

Postup:

  1. Do misy preosejeme múku, osolíme, urobíme jamku, pridáme cukor, droždie, vlažné mlieko, maslo a necháme 5 minút vzísť kvások. Vypracujeme polotuhé cesto, prikryjeme a necháme asi 30 minút pri izbovej teplote vykysnúť.
  2. Medzitým umyjeme, olúpeme a nakrájame jablká na hrubšie plátky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
  3. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, vmiešame žĺtky a pudingový prášok, až vznikne hladký krém. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, smotanu vyšľaháme a zmiešame s krémom a snehom.
  4. Vykysnuté cesto dáme do vymastenej, väčšej koláčovej formy alebo na plech, po 10 minútach kysnutia potrieme vrstvou krému a poukladáme naň plátky jabĺk.
  5. Pečieme v predhriatej rúre 35 minút pri 200 °C.

Tip šéfkuchára:  
Lahodnú kombináciu dosiahneme, ak porciu koláča polejeme teplým vanilkovým krémom. 


Gaskonské šišky

Ingrediencie:  
½ kocky droždia FALA, 400 g hrubej múky, 50 g kryštálového cukru, 250 ml mlieka, 20 g masla, 2 žĺtky, 1 vajíčko, 1 lyžičku rumu, 40 g hrozienok, soľ, citrónová kôra, olej na vyprážanie, vanilínový cukor 
 

Príprava:  
10 minút

Kysnutie:  
40 minút

Vyprážanie:  
30 minút 
 

Postup:

  1. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, cukor a necháme vzísť kvások. Do preosiatej múky pridáme soľ, citrónovú kôru, vajíčko a žĺtky, rozohriate maslo a rum. Vlejeme kvások a vypracujeme polotuhé cesto. Vmiešame sparené hrozienka a prikryté necháme vykysnúť asi pol hodiny.
  2. Do vyššej vrstvy rozpáleného tuku vkladáme pomocou lyžice kúsky cesta a prikryjeme pokrievkou. Otočíme a necháme dopražiť dozlata. Vyberieme ich z tuku, necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a obalíme vo vanilínovom cukre.

Tip šéfkuchára:  
Šišky sa môžu podávať ako dezert ku káve, ale vhodne ich doplní tiež pohár dezertného aromatického vína. 


Pomarančový savarin s ovocím

 

Ingrediencie:  
Cesto: 1/2 kocky droždia FALA, 400 g polohrubej múky, 170 ml vlažného mlieka, 100 g masla, 72 g kryštálového cukru, 4 vajíčka, štipka soli, pomarančová kôra  
Poleva: 2 lyžice bieleho rumu, 3 lyžice pomarančovej marmelády, 4 lyžice kryštálového cukru, kôra z limetky, kôra z 1 pomaranča  
Ozdoba: 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžica práškového cukru, 1 pomaranč, 1 mango, 1 kiwi, 100 g jahôd
 

 
Príprava a zdobenie:
 
30 minút

Kysnutie:  
40 minút

Pečenie:  
30 minút 
 

Postup:

  1. Premiešame cukor s droždím, prilejeme vlažné mlieko a necháme vykysnúť.
  2. Formu na savarin vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  3. Preosejeme múku, osolíme, ochutíme strúhanou pomarančovou kôrou, prilejeme vajíčka, rozpustené maslo a vykysnutý kvások, vymiešame polotuhé cesto a necháme kysnúť.
  4. Povaríme 5 minút 100 ml vody s rumom, cukrom a krájanou kôrou z limetky a pomaranča.
  5. Cesto dáme do pripravenej formy a necháme ešte 15 minút nakysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C dozlata.
  6. Vlažný múčnik vyklopíme z formy, prepichneme špajľou, polejeme polevou, potrieme marmeládou a necháme vychladnúť.
  7. Ovocie očistíme, nakrájame a vložíme do stredu múčnika. Pokvapkáme citrónovou šťavou a všetko pocukrujeme.

Tip šéfkuchára:  
Nespočítateľné množstvo variácií vytvoríme striedaním druhov použitého ovocia. Pôvodný Savarinov koláč bol ozdobený iba kompótovými broskyňami. 


Rumový koláč s pomarančmi

Ingrediencie:  
½ kocky droždia FALA, 350 g hladkej múky, 125 ml mlieka, 70 g masla, 70 g kryštálového cukru, 4 vajíčka, 2 pomaranče, štipka soli. 
Poleva: 75 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu, 50 ml rumu, 40 g kryštálového cukru. 
Ozdoba: 250 ml smotany na šľahanie, 50 g čokoládovej polevy, 2 pomaranče. 
 

Príprava:  
15 minút

Kysnutie:  
20 minút

Vyprážanie:  
30 minút 
 

Postup:

  1. Vyššiu koláčovú formu vymastíme maslom.
  2. Predhrejeme rúru na 180 °C.
  3. Do preosiatej múky pridáme soľ, cukor, strúhanú kôru z pomaranča a premiešame. Urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, vlejeme vlažné mlieko, tuk a vajíčka a všetko vypracujeme na redšie cesto. Nalejeme do formy a necháme kysnúť asi 20 minút.
  4. Medzitým zvaríme pomarančovú šťavu s cukrom a rumom na polevu.
  5. Cesto pečieme dozlata asi 30 minút. Vyberieme z rúry, navrchu prepichneme špajlou a polejeme teplou polevou. Vychladený koláč ozdobíme plátkami pomaranča a šľahačkou. Na záver môžeme koláč pokvapkať nitkami čokoládovej polevy.

Tip šéf kuchára: 
Aby bol koláč ešte vláčnejší, môžeme ho po upečení prerezať a naplniť pomarančovou marmeládou. 


Francúzsky čokoládový koláč

Ingrediencie:  
Cesto: ½ kocky droždia FALA, 220 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 125 g masla, 120 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 200 g čokolády na varenie, 2 lyžice kakaa, 1 lyžica likéru Cointreau (alternatíva čokoládový likér), 1 lyžica pomarančovej kôry  
Poleva: 250 g čokolády na varenie, 375 ml smotany na šľahanie 
 

Príprava a zdobenie:  
30minút

Kysnutie:  
40 minút

Pečenie:  
40minút 
 

Postup:

  1. Najlepšie deň dopredu pripravíme polevu: do variacej sa smotany rozlámeme čokoládu, odstavíme, premiešame a necháme rozpustiť. Po vychladnutí uchováme v chladničke najmenej 12 hodín.
  2. Vymiešame cukor a droždie s niekoľkými lyžicami vlažného mlieka a necháme kysnúť. 
  3. Vymiešame maslo s čokoládou, likérom a strúhanou pomarančovou kôrou. Preosejeme múku s kakaom, prilejeme kvások a pridávame striedavo mlieko a maslový krém. Cesto vlejeme do koláčovej formy vyloženej papierom na pečenie a necháme 20 minút nakysnúť. 
  4. Upečieme v horúcej rúre pri teplote 160 - 170°C a necháme pomaly vychladnúť. 
  5. Čokoládovú smotanu rozpustíme vo vodnom kúpeli, vyšľaháme na hladký krém a potrieme ním múčnik. Posypeme zľahka kakaom a dozdobíme čokoládovými hoblinami.

 

Tip šéfkuchára:

Na výrobu čokoládových hoblín rozpustíme horkú čokoládu vo vodnom kúpeli a nalejeme ju v tenkej vrstve na vymastený plech. Necháme stuhnúť a nožom zoškrabujeme hobliny alebo zvitky.

 


Pissaladière

 
Ingrediencie:
 
Cesto: ½ kocky droždia FALA, 350 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 50 g masla, 50 ml oleja, 20 g kryštálového cukru, štipka soli  
Náplň: 900 g cibule, 12 ančoviek, 12 zelených a čiernych olív, 3 lyžice olivového oleja, 2 lístky čerstvého tymianu, 1 bobkový list, štipka soli a mletého čierneho korenia 
 

Príprava a zdobenie:  
20 minút

Kysnutie:  
50 minút

Pečenie:  
30 minút 
 

Postup:

  1. Vlažné mlieko vlejeme do preosiatej osolenej múky, pridáme cukor, droždie a necháme vzísť kvások. Po 10 minútach vymiešame cesto, kým nie je hladké a pružné. Prikryjeme a necháme kysnúť asi pol hodiny.
  2. Veľký plech vymastíme maslom, vlejeme cesto a rukou namočenou v oleji ho upravíme do rovnakej výšky. Poukladáme naň zmes na plátky pokrájanej cibule opraženej na oleji spoločne s mletým tymianom, bobkovým listom, soľou a čiernym korením. Navrch kladieme diagonálne rady rozpoltených ančoviek s odstupom ich dĺžky a potom naprieč kladieme ďalšie rady tak, aby spoločne tvorili tvar mriežky. Do prostriedku mriežok položíme olivy.
  3. Necháme opäť nakysnúť asi 10 minút pri izbovej teplote a pečieme dozlata v predhriatej rúre na 220 °C asi 30 minút.

Tip šéfkuchára:  
Miesto ančoviek môžeme použiť iné drobné ryby, napr. sardinky alebo haringy. 


Lotrinský syrový quiche

Ingrediencie:  
Cesto: ¼ kocky droždia FALA, 200 g polohrubej múky, 100 ml mlieka, 125 g tvarohu, 125 g masla, 1 vajíčko, 1 lyžica kryštálového cukru a soli  
Náplň: 200 g anglickej slaniny, 200 g syra Eidam, 100 ml smotany na šľahanie, 2 vajíčka, 100 g červenej cibule, mletá paprika, mleté farebné korenie, rasca, soľ, čerstvý tymian 
 

Príprava:  
20 minút

Kysnutie:  
40 minút

Pečenie:  
30 minút 
 

Postup:

  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, cukor a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku, osolíme a vlejeme vajíčko s rozpusteným maslom. Prilejeme kvások a tvaroh a vymiešame na polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť asi 20 minút.
  2. Kruhovú koláčovú formu vymastíme maslom a rúru zohrejeme na 180 °C.
  3. Cesto rozvaľkáme na placku, upravíme veľkosť podľa formy. Poukladáme naň zmes slaniny, syra, cibule, korenia a necháme nakysnúť asi 20 minút.
  4. Potom zalejeme koláč vajíčkom so smotanou. Zo zvyšku cesta vytvarujeme na povrchu koláča ozdobnú mriežku a koláč pečieme v rúre asi pol hodiny, až kým celý nemá farbu zlata.

Tip šéfkuchára:  
Jednoduchá obmena pre vegetariánov: cesto môžeme obložiť zmesou duseného špenátu, cibule a syra.