Domácnosti 

Časté otázky

Tlač - + Poslať priateľovi

Aký je rozdiel medzi čerstvým pekárskym droždím a instantným droždím?







Čerstvé pekárske droždie obsahuje vodu. Vyrába sa v tvare kociek, má svetlo béžovú farbu, je hebké a jednoducho sa mrví. Skladuje sa v chladničke pri teplote od 1 do 10 °C.

Instantné droždie je dehydrované droždie vyrábané vo forme jemných kryštálikov. Tento typ droždia sa predáva v sáčkoch s hmotnosťou 10 g pod značkou Saf-instant a môže sa skladovať pri izbovej teplote až 18 mesiacov.

Sušené droždie sa od lisovaného (čerstvého) líši v spôsobe použitia (zo sušeného sa nerobí kvások, iba sa zmieša s ostanými ingredienciami). Podstatný rozdiel je v rýchlosti kysnutia. Sušené droždie kysne dlhšie ako čerstvé droždie.

Tento rozdiel dokumentuje nižšie uvedený graf:

Sušené droždie SAF INSTANT 10 g má dlhšiu trvanlivosť (18 mesiacov), dá sa teda veľmi dobre skladovať, má ľahké použitie a výsledok je takmer vždy zaručený. Dávkuje sa v množstve cca 1 – 2% z množstva múka. Čerstvé lisované droždie v kockách, VIVO 42g a FALA 42g, je klasická forma droždia. Cesto sa pripravuje buď pomocou kvásku, či zamiešaním droždia do cesta. Dávkovanie sa pohybuje od 4 do 5% z množstva múky.



« späť na zoznam článkov