Domácnosti 

Časté otázky

Tlač - + Poslať priateľovi

Ako sa čerstvé droždie vyrába?







I keď je dnešná výroba droždia založená na vedeckých poznatkoch a pre jeho úspešné zvládnutie sa využívajú moderné technologické zariadenia, ich princíp je v podstate veľmi jednoduchý:

  • v prostredí, ktoré obsahuje cukor (z melasy), za prítomnosti kyslíka a prídavku živín, kvasinková bunka veľmi rýchlo rastie a pomnožuje sa. Proces výroby začína v laboratóriách v malej skúmavke s objemom niekoľko mililitrov
  • postupne sa v niekoľkých fermentačných stupňoch získava požadované množstvo droždia (v objeme rádovo m3) po skončení fermentácie sa zvyšky melasy a živín z rastového prostredia oddelia na separátoroch;
  • získa sa tým tzv. kvasničné mlieko z kvasničného mlieka sa odstráni časť vody na vákuových filtroch a droždie sa zabalí do zákazníckych alebo spotrebiteľských balení
  • zabalené droždie je uskladnené v chladenom sklade a následne expedované k zákazníkom v chladiarenských vozoch.


« späť na zoznam článkov